Πασχα Ρωμεικο

 Η συμμετοχή μου στο  23ο  φωτογραφίζειν αυτού του μήνα της λατρεμενης Μαρίας Ν , ηταν μια φωτογραφια επικαιρη των ημερων απο την Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινουπολη . Σας ευχαριστω ολους και όλες για τις ψήγφους σας  . Νικητρια αυτου του Φωτογραφιζειν με θεμα Αξιοθεατα Πολιτισμού ειναι η μια και μοναδικη Νικολέτα Καλένη , θα μαθετε περισσοτερα για εκεινη στο ομορφο αφιερωμα της Μαρίας Ν

 





Πώς να μη θυμάται κανείς κάθε χρονιάρα μέρα, και μάλιστα το Πάσχα, εκείνον, που αν δεν ήτανε ο μόνος πιστός άνθρωπος, ήτανε ωστόσο ο μόνος θρησκευτικός «ποιητής» του καιρού μας, —τον Παπαδιαμάντη; .
Και τώρα: ο κυρ Αλέξανδρος, ο ψάλτης και τυπικάρης, τη Με­γάλη Βδομάδα βρισκότανε σε ακατάπαυτη κίνηση κι αγρυπνία. Με το λαμπαδάριο Χριστοφίλη, με τον εξάδερφό του το Μωραϊτίδη, τη «σεβάσμια μητέρα» Ολυμ­πιάδα και με λιγοστούς φιλακολούθους στο ιδιωτικό παρεκκλήσι του Αγ. Ελισσαίου εκτελούσε τα χρέη του με πάθος. Έψελνε με σπανία γνώση τής βυζαντινής μουσικής, με «πενιχράν φωνήν», αλλά πολύ χρωματισμένη και κραδαινότανε ολάκερος έως οχτώ ώ­ρες. «Ψάλλων ο Παπαδιαμάντης εσκίρτα αληθώς, ηγάλλετο, εθλίβετο, και οιονεί συνέπασχε μετά του υμνωδού… Εάν φράσις τις περι­είχε επιτακτικήν τινα έννοιαν ως λ.χ. «αυτόν προσκυνήσωμεν» ήτο αδύνατον να μη συνοδεύσει το μέ­λος τούτης και με μίαν ζωηράν πλήξιν του ποδός επί του εδάφους…» Ύστερα από ένα τέτοιον αγώνα σωματικό και ψυχικό, μιας ολάκερης βδομάδας, μέρα και νύ­χτα, ύστερα από νηστεία σαράντα ημερών, κυρ Αλέξανδρος θα πή­γαινε σε καμιά ταβέρνα του Ψυρρή με τούς «συμποτικούς φίλους» (το Χριστοφίλη τον καντηλανά­φτη, τον κυρ Στρατή τον ψάλτη του Νεκροταφείου, τον κυρ Νικολάκη το Θεοφιλάτο,τoν κυρ Γρηγοράκη το Γιακουμή, το Γιάννη το Μανάφτη, το Νήφωνα Διανέλλο τον καλόγερο κτλ.) για να γιορτάσουνε με τη γκιουβετσάδα και με το κρασί τη μεγάλη μέρα.
Αλλά όχι σπάνια, στα τελευ­ταία χρόνια, ο Παπαδιαμάντης ήτανε το Πάσχα καλεσμένος στου φίλου του κυρ Στέφανου, του «Προέδρου» τής Δεξαμενής.
Ο κυρ Στέφανος, παλιός πρόε­δρος των αμαξάδων, ερχότανε με τα ποδήματά του (χειμώνα καλο­καίρι), με τη μαγκούρα του και τα γαλανά του μάτια να πάρει κατά το μεσημέρι τον κυρ Αλέξαντρο να πάνε σπίτι. Κατηφόριζαν κι οι δυο τα σκαλιά της πλατείας και λίγο παραπέρα στην οδόν Σπευσίππου ήτανε η αυλή του κυρ Στέφανου με την πλατιά πόρτα, ώστε να χωράει μέσα το αμάξι, που τώρα το δούλευε ο γιός του. Στο τραπέζι ήτανε το ταψί με τ’ αρνί και τις πατάτες, η πιατέλα με τη μαρουλοσαλάτα κι η χιλιά­ρα με το κρασί. Δίπλα στο κε­χριμπαρί τής ρετσίνας τα κόκκινα αυγά.
Πριν καθίσουν ο Παπαδιαμάντης έκανε την προσευχή: «Φάγονται πένητες και εμπλησθήσονται και αινέσουσι κύριον οι ευλογούντες αυτόν, ζήσονται αι καρδίαι αυτών εις αιώνας αιώνων». Και τότε μο­νάχα καθότανε ο καθένας στην καρέκλα του. Και τότε γινότανε το εξής: Πριν να βάλει μπουκιά στο στόμα του ο κυρ Αλέξαντρος, γέ­μιζε μια κούπα, που την τοποθε­τούσανε μπροστά του, με «ξανθόν ρητινίτην», τη γέμιζε ώς τα χείλια και κατόπι πιάνοντάς τη με τις δυο του χούφτες, που τρέμανε, την έφερνε στο στόμα και την άδειαζε ώς κάτου. Τότε μονά­χα αστράφτανε τα μάτια του και λυνότανε η γλώσσα του κι άνοιγε η όρεξή του. Το πάθος!
Έτσι ο Παπαδιαμάντης έκανε «Πάσχα ρωμέικο να ευφρανθεί η ψυχή του». Κι όταν ο μέσα του κόσμος μαγευότανε, άρχιζε να σιγοψέλνει διάφορα τροπάρια — το άλλο του πάθος. Κι ύστερα θα μπορούσε να λέει την περίφημη φράση, που την έχει γράψει σ’ ένα διήγημά του -φράση που περιέχει όλον τον παθητικό λυρισμό του για το κρασί: «Ήτον ωραίον ρετσινάτον όλον άρωμα και πτήσις και αφρός»! Δίψα του Βάκχου και του… Δαυίδ!
Πάντα ο ποιητής της «Φόνισσας» και της «Νοσταλγού» γλεν­τούσε μονάχα με ανθρώπους τού λαού. «Ω πενιχρά και υπερτάτη ευτυχία τού φτωχού»! Κι όπως λέγει ο κ. Βαλέτας, απ’ όπου αντλήσαμε πολλές βιογραφικές πλη­ροφορίες για τον άνθρωπο: «από το λαό ξεκίνησε, με το λαό πέρασε τη ζωή του, στο λαό άνοιξε την ψυχή του».
πηγη 

                                   Καλο Πασχα ψυχές μου , 
                                 σε εσας , στις οικογενειες σας 
                                    και στην Ελλαδα μας

Σχόλια

  1. Φαίνεται υπέροχη η εικόνα! Μπράβο για τη συμμετοχή σου, κορίτσι μου!
    Καλό Πάσχα να έχετε! Με υγεία! Να περάσετε όμορφα!
    ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτια μου σ΄ευχαριστώ πολύ για όλα!
    Αν δεν τα πούμε ξανά να έχεις ένα όμορφο Πάσχα με υγεία πάνω απ΄όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχη εικόνα Κάτια μου!!! Εξαιρετική και η επιλογή του Παπαδιαμάντη!!!
    Καλή Ανάσταση με υγεία και ευλογία, σε σένα και τους αγαπημένους σου!
    Γλυκά φιλιά
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα, Κάτια μου!!!!!
    Συγχαρητήρια για την συμμετοχή σου!
    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Κατια μου! Αν θυμαμαι καλα σου δωσα τριάρι! ΗΤαν απίστευτο. Μολις ειδα την εικονα θυμηθηκα τα ταξίδια μου στην πόλη και το πως κοιτουσα εγω την εν λόγω απεικόνιση!
    Καλό Πάσχα με υγεία, αγάπη και φωτιση στις ψυχες μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγκινητική η επιλογή της φωτογραφίας σου καθώς και η αναφορά σου στον Παπαδιαμάντη Κάτια μου!
    Στέλνω τις ολόθερμες ευχές μου για καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή Ανάσταση Κάτια μου και καλό Πάσχα να έχετε με την οικογένειά σου!
    Να περάσεις όμορφα και ξεχωριστά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σου Κάτια μου!
    Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα να περάσετε!
    φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια πολλά Κάτια μου!!! Ευλαβική η φωτό σου!! Συγχαρητήρια και για την δική σου συμμετοχή!! Καλή Ανάσταση να χεις με τους αγαπημένους σου!! Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

καλως όρισες !!!!!! Διαλεξε τα πιο χρωματιστά κραγιόνια σου και ξεκινα να γραψεις το σχολιο σου .......

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

H ΣΟΦΙΤΑ , ΑΤΙΣ ΥΒΡΙΣ ΝΕΜΕΣΙΣ !!!!!