η βαφτιση του Γιωργη


«Τ’ άντρα τ’ αρέσει στο χορό να ν’ αναβαστά το γιο ντου,
και στο καλό και στο κακό να είναι στο πλευρό ντου»



Μερικά καλοκαίρια πριν μας κάλεσαν οι φίλοι μας Ανδρέας  και Θάλεια στη βάφτιση του Γιωργή, όπου ήταν νονοί . Και καλά έως εδώ , ξεκινήσαμε για Κρήτη συγκεκριμένα για Ρέθυμνο  τέσσερα ζευγάρια μαζί με τους νονούς και πριν καλά καλά το καταλάβουμε μας ονομάτισαν συγκουμπαρους . Ξέρεις τώρα από Κρητική φιλοξενία  , ολα τέλεια  , υποδειγματικά , περιποίηση  έως ασφυξίας   και ας συγχωρεθώ με το συμπαθειο .

Η ώρα επτά το απόγευμα της παραμονής ύστερα από tον απογευματινό μας υπνάκο  μας ειδοποιούν οι κουμπάροι πως είναι έθιμο κουμπάροι και συγκουμπαροι να πάμε να ελέγξουμε τα σφακτα για την  μέρα    της βάφτισης , τίποτα το ιδιαίτερο απλά καθημερινά ρούχα, ,αναμεταξύ μας θαμάστε , ευκαιρία να γνωρίσουμε και το παιδάκι και τους γονείς , τα σόγια  πριν από την αύριο

Φορτωμένοι λοιπόν με δώρα , γλυκά ο καθένας μας  το κατιτί το ξεχωριστό  από το τόπο του για την χαρά της  βάφτισης,  στριμωχτήκαμε στο αυτοκίνητο που είχαμε νοικιάσει και ακoλουθήσαμε τους νονούς  , λίγο έξω από το Ρέθυμνο σε ένα μοναδικό χωριό





Από πού να ξεκινήσω ,  μας καλοδεχτήκαν , γέλια  φωνές , χαρές λες και γνωριζόμαστε χρόνια πίσω , λες και είμαστε  φίλοι  επιστήθιοι  από τα παλιά, άνδρες , γυναίκες και ένα μοναδικό παιδομάνι, όλοι οικογένεια , κουμπάροι , συμπεθεριά  . Έλεγα και εγώ άντε τώρα θα μας φέρουν και τον Γιωργή  να τον γνωρίσουμε  και ξαφνικά πετιέται από την μια γωνιά του κτήματος ένα πανέμορφο αγόρι πέντε χρονών  με κατάμαυρα μαλλιά και αστραφτερό βλέμμα , ένα κρητικατσι , με κιλότα  , στηβανακια , πουκάμισο , γιλέκο και μαύρο μαντήλι  στη κεφαλή   και αυτός ήταν ο Γιωργής




 Και τότε ήρθε η γιαγιά του  και η μάνα του και ο πατέρας και όλα  τα αδέλφια και οι αδελφαδες τους  μαζεύτηκαν από το σπίτι και τις αυλές  , πλησίασαν και οι νονοί γιατί είχε φτάσει η ώρα να παίξει ο Γιωργής την πρώτη του τουφεκιά . Η γιαγιά  παρέδωσε  το μπιστολάκι στο πατέρα του παιδιού  και εκείνος αφού τον κράτησε  στην αγκαλιά του  τον βοήθησε να ρίξει στη πέρα ακρια  σε κάτι στοιβαγμένα  τσουβάλια .
                                                                             
Άναψε το γλέντι για τα καλά  και οι κάλυκες από την πρώτη τουφεκιά ασημωθήκαν και μια και δυο και πέντε φορές  και άρχισαν και όλοι να ρίχνουν με την σειρά τους και δοστου τα καλέσματα με νεροπότηρα  σπιτικού κόκκινου  κρασιού   και τα γαμοπίλαφα, σαλάτες , τυριά  και  να τα χοντρά κρέατα και να  τα χοιρινά και  να τα αντικριστά  γιατί αν δεν φας πως θα ελέγξεις .

Και ενδιάμεσα σε όλα τούτα και εκείνα μια από τις θειες του μικρού έφτιαχνε με μοναδική   αφοσίωση  , ώρες ατέλειωτες στο τηγάνι   ζεστές  πίτες σφακιανες και τις  περίχυνε  με μελί , η απόλυτη  πανδαισία του ουρανίσκου .

 Ξημέρωμα πια αποκαμωμένοι , από το κρητικό φαγοπότι   φορτωμένοι με καλούδια , τσικουδιές,  γλυκίσματα ,  επιστρέψαμε στο Ρέθυμνο για να ξαποστάσουμε και να πάρουμε δυνάμεις για τις επόμενες μέρες που ακoλουθούσαν . Έχω πάει , και έχω έλθει , τέθοια παραμονή βάφτισης δεν μεταγινε  !!!!!!!
              
                                  

               Βραβείο συμμετοχής στο 1ο παιχνίδι (2ου κύκλου)
                                                    "ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ"



Η συμμετοχη μου στο 1ο παιχνιδι ( 2ου κυκλου ) 

"ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ" της Φλωρας μας 

Σχόλια

  1. Με πολύ γλαφυρό τρόπο περιέγραψες Κάτια μου κάποια από τα έθιμα της Κρήτης που δυστυχώς στης μέρες μας πολλά από αυτά έχουν ξεθυμάνει!!!!! Αυτό που δεν πρόκειται ποτέ να αποχωριστεί ο Κρητικός είναι η φιλοξενία και το κουμπούρι του !!!!
    Καλό μήνα να έχεις και καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε ευχαριστω Silena μου , εγινε λιγα χρονια πριν και νοιωθω ολυ τυχερη που το εζησα στο φιλοξενο Ροδακινο σε φιλω

      Διαγραφή
  2. Κάτια μου με την ιστορία σου μας μετέφερες και μας νοερά το γλέντι της βάφτισης. Εσύ βέβαια το έζησες κιόλας και είναι ακόμη καλύτερα.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλά μου θύμησες.....
    Φέτος έκανα πολλές φορές μπάνιο στο Ροδάκινο.
    ΄Ομορφη η ιστορία αου,
    πολλά φιλάκια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τι καλα να πηγαινεις σε χαρα και να περνας και τοσο ωραια
    να εισαστε καλα Κατια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο Κάτια μου! Πολύ όμορφα διηγήθηκες τα της βάπτισης του Γιώργη!!! Συγχαρητήρια για την συμμετοχή σου στο παιχνίδι της Φλώρας.
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλημερα!
    πολυ καλο!
    εξυπνη ιδεα!
    συγχαρητηρια για τη συμμετοχη!
    φιλακιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τι ωραία ιστορία...μου άρεσε που συνδυάσες το παιγνίδι της Φλωρας μας και τα έθιμα της Κρήτης...μου αρέσει να μαθαίνω τα έθιμα του κάθε τόπου... Κρητικοί τσιαι Κυπραίοι μοιάζουν σε πολλά,έχουν πολλά κοινά (διάλεκτο,μουσική,ενδυμασία)ακόμα και στο χάρτη απέναντι απέναντι :) φιλούθκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ όμορφη η ιστορία σου!!! Συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σου!!! Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κάτια μου πάρα πολύ ωραία η ιστορία!
    Καλή επιτυχία στο παιχνίδι να έχεις κοπέλα μου!

    Σε φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα Κάτια μου! Όμορφη και παραστατική ιστορία!! Μπράβο σου!! Να σαι καλά! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σου! Ένιωσα σαν να βρισκόμουν εκεί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τί ωραία αφήγηση! Πολύ ζωντανή και απολαυστική! Συγχαρητήρια κι από 'μένα για τη συμμετοχή!
    Φιλιά. Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα Κάτια μου..ολοζώντανη περιγραφή εξαιρετικό το κειμενό σου με την βάφτιση του Γιωργή στο Ρέθυμνο!!η αφήγησή σου γεμάτη εικόνες απο την κρητική παράδοση..μας έκανες όμως να ζηλέψουμε τις σφακιανόπιτες που είναι άκρως λαχταριστές!!συγχαρητήρια κι απο μένα για τη συμμετοχή σου στο παιχνίδι της γλυκιάς Φλώρας!!πολλά φιλάκια και καλό σου απογευματάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. τι να πω.. να ζήσει!!!! (αφού επιζήσατε..μετά τους πυροβολισμους!! χαχα.. )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπράβο Κάτια μου, πολύ ωραίο το γραπτό σου για το παιχνίδι της Φλώρας!
    Και τέλεια περιγραφή της Κρητικής φιλοξενίας.... την έχω ζήσει και ξέρω!
    Αλλά και "μπαλοθιά" το πεντάχρονο, δεν το περίμενα!!!!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ωραιότατο τα ταξίδι στην Κρήτη, αγαπητή μου Marilise.
    Kαι υπέροχη η περιγραφή των εθίμων.
    Ζωγραφιές τα λόγια σου για το όμορφο νησί μας και τους υπέροχους ανθρώπους του.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τι όμορφα που γράφεις; Παιχνίδισμα με τα έθιμα και τις γεύσεις της λεβεντογέννας!!!! Καλή επιτυχία στη συμμετοχή σου!!! Φιλιά πολλά πολλά και καλό μήνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

καλως όρισες !!!!!! Διαλεξε τα πιο χρωματιστά κραγιόνια σου και ξεκινα να γραψεις το σχολιο σου .......

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

H ΣΟΦΙΤΑ , ΑΤΙΣ ΥΒΡΙΣ ΝΕΜΕΣΙΣ !!!!!